Konstantin Stanislavsky

Konstantin Stanislavsky

Konstantin Stanislavsky was een Russische acteur, regisseur en theatertheoreticus. Hij is geboren in 1863 en overleden in 1938. Hij kwam uit een ‘welgestelde’ familie die allemaal kunst zeer belangrijk vonden. De familie had in hun eigen huis en privétheater! Toen Konstantin Stanislavsky  19 jaar was toen was hij al een mede oprichter van de maatschappij voor kunst en literatuur, een klein theater gemeenschap. In 1897 legde hij samen met Vladimir Nemirovitsj-Dansjenko de basis voor de bekende The Moscow art theater oftewel Moskous Kunsttheater. Hij wilde de naam van zijn wel gestelde familie niet schaden, had hij de artiestennaam Stanislavsky  gekozen. Zo is zijn carrière begonnen.

Konstantin Stanislavsky was een vertolker van het naturalisme. Het naturelisme was een erg gewone speelstijl in Rusland voor de Russische revolutie. Hij vond dat toneel was zodat je je gevoelens kon uiten terwijl je speelde en dat het publiek ook dezelfde gevoelens zou voelen en dat het gevoelens zou opwekken. Konstantin is zijn hele leven ook al met toneel bezig geweest en ook zijn familie was erg cultureel. In de tijd van Konstantin werd er ook heel veel met toneel gedaan en toen ging het ook voor al om de tekst en niet om de diepe inhoud. Het was ook bedoeld voor de mensen om het gewoon leuk te vinden en een dagje of avondje even er tussenuit te gaan. Konstantin wou toch altijd meer doen met toneel, hij wou dat mensen zich kon herkennen in de personages. Zijn plan was om het theater helemaal te veranderen en zo kwam hij bij de nieuwste stroming genaamd naturelisme. Al waren er wel al andere kunstenaars bezig met deze stroming maar ze hebben het nooit zo ver kunnen krijgen als Konstantin Stanislavsky. Hij werd ook betekend over de hele wereld door zijn acteermethode genaamd ‘The method’.

Hier een  paar bekende quoten van Konstantin Stanislavsky:

‘’Love the art in yourself and not yourself in the art.’’


‘’Create your own method. Don’t depend slavishly on mine. Make up something that will work for you! But keep breaking traditions, I beg you.’’

‘’Unless the theatre can ennoble you, make you a better person, you should flee from it.’’


Stanislavsky heeft een boek geschreven over hoe hij werkte en een autobiografie over zijn leven. Hij overleed in 1938 en twee meer boeken kwamen uit over zijn leven en hoe hij werkte, die boeken zijn geschreven na zijn dood en van zijn aantekeningen die Konstantin nog had gemaakt. Konstantin Stanislavsky heeft veel bereikt met het begin van de revolutie en van realisme in het theater, ‘The Method’ en de Moskous Kunsttheater.

Hier een filmpje over Stanislavsky’s werk:

 

Gemaakt door Ramona Smit & Lisha Koetse H4A.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s